Family

Gigi dua batang

Hoooyahhhh!

Gigi sape dua batang? Takkan lah gigi iols kot. Ke gigi dua batang kena cabut? Hmmm. 

Well actually, my baby dah ada gigi. Dia start tumbuh gigi once dah 7 bulan. Before this I mesti takut kalau dia tumbuh gigi before 6 bulan, sebab orang cakap nanti gigi cepat rosak. Lagi cuak bila tengok dalam group kteorg yg April 2016, ade yg 4 bulan dah tumbuh gigi. Huhu

So technically, my baby ni 2 hari sebelum masuk 7 bulan, dia demam tapi demam acah2 je. A week before that, dia demam teruk. Bacterial fever. So kena makan antibitiocs for five days. Then bila suddenly badan dia panas balik tapi dia still active, so I dah macam, pulak dahhh. Takkan kena jangkitan again kan? Bagi ubat siap2, dua kali bagi ubat then dah okay. 

But later dia dah meragam time malam. Time siang dia asyik masuk je anything dalam mulut dia. But time malam, tgh2 sedap tido dia boleh pulak melalak. Time tu ingat ade benda kacau ke ape kan. Rupanya melalak sbb sakit gusi. Yelah time malam tgh tido mcm mana nak masukkan brg dalam mulut time tgh gatal gusi kan. So end up dia nangis. On the 4th day kot, I tanya my husband’s friend yg jadi doktor, takpe ke if bagi baby yg teething dhamol suspension tu? Sebab kebetulan ade kat rumah and dia baru lepas demam hari tu. And he said yes and cuma bagi 1.5ml. Guess what? Our baby really did sleep like a baby!!! But it was only a couple of nights je sbb lepas tu dia bersambung pulak dgn 8 month sleep regression. So can you guys imagine tak betapa panda nye mata I sekarang ni? Haha

I kept on telling my husband yg I nampak gigi Adam. Tapi husband I macam alaahhh ye ke yeke je. Up until bila dah nampak betul2 terpacak tu baru husband percaya. Huhu sedih nokksss husband tak caye kat iols. 

So here’s the struggle to snap the dua batang gigi! Hihi




Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s