Food recipe

Resipi paprik ayam simple sedapp yumyum

Ever since dah duduk berdua dengan suami, haruslah belajar masak kann. I takde lah pandai sangat masak, tapi alhamdulillah, setakat ni boleh lah masuk tekak I dengan husband (husband yg cakap, tapi tak tau lah if dia saje nak ambik hati I ke ape kannn huwaaaa).

Dengan ada baby, it’s not that easy to cook. Time baru prepare2 nak masak tu lah si kenit tu bangun, dah sudah ajak kite main pulak. Tertunggak la nak masak. Nasib baik husband I bukan jenis yg kerja fixed, means breakfast ke lunch ke dinner ke, semua kena ikut time pukul berapa dia kerja or balik kerja. Kadang2 lunch pun pukul 5ptg. So ade sedikit kelonggaran utk I rehat, jaga anak and masak. Hihi

So, I nak share my husband’s favorite paprik ayam (Chicken paprika) my version. Jengjengjeng.

Bahan-bahan :

  1. Ayam yg dah dipotong kecik2 bahagian isi
  2. Bawang merah (3), bawang putih (2), halia (sebesar jari kelingking), cili kisar (2 sudu besar)
  3. Sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap
  4. Carrot 
  5. Serai (1 or 2 batang)
  6. Cili merah (1), cili hijau (2)
  7. Daun limau purut

Cara-cara memasak :

  1. Gorengkan ayam tadi. Kemudian toskan sebentar. Tinggalkan sedikit sahaja minyak gorengan ayam tadi.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih, dan halia yg sudah dipotong halus. Tunggu sehingga naik bau. Uuuuuu sedapnye bauuuu
  3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi.
  4. Setelah minyak dah naik, masukkan pulak sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap (I tak ikut sukatan, main campak je hikhik)
  5. Masukkan ayam yg dah ditoskan tadi tu.
  6. Masukkan air ikut banyak mana uols nak berkuah.
  7. Masukkan pulak carrot, serai yg sudah ditumbuk, cili merah dan hijau.
  8. Tunggu sehingga mendidih, kemudian masukkan dalam 4 helai daun limau purut. 

Dah siappppp! I tak letak garam pun selama ni, sebab rasa mcm dah okay. If nak letak garam pun okay jugak. 

Selamat mencuba! Toodles!
Xoxo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s